– Kommunene må ringe alle eldre som ikke bestiller vaksine

– Vi er svært bekymret for at sårbare eldre ikke får meldt seg på til vaksinering, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen.

PUBLISERT:
17.02.2021
OPPDATERT:
11.03.2021

– Kommunene kan ikke nøye seg med å bruke sms og brev for å tilby eldre koronavaksine. Vi er svært bekymret for at sårbare eldre ikke får meldt seg på til vaksinering, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen.

I MEDIA: Les mer om utspillet vårt hos TV2Les mer om utspillet vårt hos NRK.

Trondheim kommune melder i dag at de ikke får kontakt med mange over 85 år som er tilbudt vaksine. Tidligere har Bodø kommune meldt at en fjerdedel ikke svarte på tilbudet om vaksine. 

– Eldreombudet blir stadig kontaktet av pårørende som forteller at eldre i familien sliter med å få meldt seg på til vaksine. Vi frykter at situasjonen i Trondheim er representativ for mange kommuner, sier Jacobsen.

– Kan koste liv

– Sviktende kommunikasjon med eldre om vaksinepåmelding kan i verste fall koste liv. Kommunene må gjøre alt for å forsikre seg om at alle i risikogruppene får meldt seg på til vaksine. Nå må kommunene også plukke opp telefonen og ringe, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen.

Eldreombudet frykter at mange eldre ikke får brukt de digitale løsningene for å melde seg på til vaksinering. Og ikke alle eldre har pårørende som kan hjelpe med påmeldingen.

Ber Folkehelseinsituttet sette nasjonal standard

Eldreombudet utfordrer Folkehelseinstituttet til å sette en nasjonal standard for hvordan kommunikasjonen med risikogruppene skal skje. Standarden bør inneholde et krav om at dersom en person i risikogruppene ikke har svart på tilbudet om vaksine, blir vedkommende raskt ringt opp av kommunen.

– Kommunene kan ikke regne med at det å ikke svare betyr at man ikke vil ha vaksine. Det kan like gjerne bety at man ikke har fått til å bruke påmeldingsløsningen. Det kan også skyldes at man har vært utsatt for feilinformasjon eller konspirasjonsteorier om vaksine, sier Jacobsen.

– Unngå hemmelig nummer

– Mange eldre er svært digitalt kompetente, men det er også mange som ikke er det. Det er uhyre viktig at alle kan melde seg på til vaksiner, uavhengig av digital kompetanse, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen.

Eldreombudet ber kommunene om å ikke ringe eldre fra hemmelige numre. Mange er skeptiske til å svare på anrop fra hemmelige numre, og man kan heller ikke ringe tilbake, påpeker Jacobsen.

LES OGSÅ: Bekymret for at digitale løsninger hindrer vaksineinformasjon til eldre