Stortinget hadde Barneombudet som forbilde da Eldreombudet ble opprettet: Eldre skal ha Eldreombudet til å tale sin sak, slik barn og unge har Barneombudet.
Eldre roper ikke alltid så høyt selv. Eldreombudet er deres vaktbikkje. Stortinget må avvise regjeringens forslag om å svekke og legge ned Eldreombudet.
Pasient- og brukerombudene og Likestillings- og diskrimineringsombudet dekker ikke det brede oppdraget Eldreombudet har fått: å fremme eldres interesser på alle samfunnsområder. Ombudene har dessuten ulike roller.
Organisasjoner som Pensjonistforbundet kjempet for å få opprettet Eldreombudet. Fjernes Eldreombudet, får eldres interesser mindre oppmerksomhet.
Mange i samfunnet jobber med tjenester som angår eldre. Nettopp derfor trengs Eldreombudet for å passe på at de som har ansvar, tar ansvar. Slik en uavhengig vaktbikkje skal.
Det å ville legge ned Eldreombudet har tung symbolverdi. Forslaget gir et svært negativt signal til eldre selv og til hele samfunnet.
Alle partiene sto sammen om å opprette Eldreombudet i juni 2020. Vi forventer at de folkevalgte nå står ved loven og lar alle eldre beholde Eldreombudet som sin vaktbikkje.
Eldre trenger flere forkjempere, ikke færre!